Yazıma son zamanların en çok izlenilen dizisi olan Squid Game incelemesi ile başlamak istiyorum. Netflix tarafından 17 Eylül 2021 yılında yayınlandı. Güney Kore yapımı bu dizi hayatta kalma, gizem, gerilim, korku bir çok kategoriyi içerisinde barındırıyor. Sosyal medya seyirciden büyük ilgi gördü. Yayınlanmaya başladığı ilk günden itibaren 1 ay boyunca Netflix top10 izlenme sıralamasında 1. oldu. 111 milyon seyirciye ulaşmayı başardı ve Dünya çapında fenomen haline geldi.
Squid Game neden 1 numara?
En iyi Kore dizi listelerinin 1.sırasına yükseldi. Dizide ki kırmızı tulum kullanmaları La Case De Papel kostümünü anımsatsa da kendine has özellikleri ile fazlasıyla dikkat çekti. Dizi de ki bu kıyafetler satış rekorları kırdı ve Squıd Game konseptli dükkanlar açıldı. Bu dizi sayesinde Kore dizileri hakkında olumsuz düşünen herkesi şaşırttı ve kore dizileri izleyen kitlenin çoğalmasını sağladı. İnsanlar izleyebilecekleri yeni kore dizileri aratmaya başladı.
Ben yıllardır Kore dizilerine aşık biriyim evet bende diyebilirim ki dizi gerçekten çok güzel. Dizi 9 bölüm yayınlandı, biraz sıkıcı başlıyor olsa da, ilk bölümün ikinci yarısında sizi heyecanlandıran sahneler sayesinde dizi sizi içine çekmeye başlıyor ve asla bitirmeden bırakabileceğinizi düşünmüyorum.
Bazı sahneler yavaş aksa da genel olarak oldukça sürükleyici bir Kore dizisi. Farklı tarz dizi arayanlara ilaç gibi gelen dizi ‘Koreliler bu işi biliyor’ dedirtiyor. Korelilerin dünya dizi ve sinema tarihine kazandırdığı orijinal bir dizi olmuş.
Evet biraz da konusundan bahsedelim. En iyi Kore dizilerinin başında gelen Squid Game ‘in konusu maddi sıkıntı içinde olan, sosyal hayattan kopmuş yüzlerce insana, çocuk oyunlarında yarışmaları için aldıkları teklif ile başlar. Kazananın 40 milyon ödüle kavuşacağı oyun, oyuncular için ölüm kalım savaşı vermelerine sebep olsa da para için bu oyunu oynamayı kabul edeceklerdir. Konusu sizi de merak uyandırdı değil mi? Para ödülünün cazibesi ile oyuna başlayan oyuncular, hayatta kalabilmek için her şeyi yapmak zorunda kalır. Oyunun zorluğunun ciddiyetine varan oyuncuları bekleyen daha bir sürü sürprizler beklemektedir.
Squid Game’i daha yakından inceleyelim.
Dizi de karakterler, çalışanlar ve oyuncular olarak ikiye ayrılıyor. Çalışanlar kırmızı tulumlar içinde ve yüzlerinde üçgen, daire ya da kare şekli olan siyah maskelerle kapalı şekilde görülüyor. Oyuncular ise yeşil tulum giyiyor, oyunu kabul etme sıralarına göre arkalarında oyuncu numaraları bulunuyor. Diziyi izlerken iyilerin kazanmasını, kötülerin kaybetmesini istemekten kendinizi alıkoyamıyorsunuz. Oyunların zorluk dereceleri giderek artıyor ama oyunların en güzel ve ezici tarafı ise kişinin vicdan ve ahlak olgularıyla çatışması olmuş.
Squid Game bir çırpıda bitirdiğim bir dizi oldu. Oyunculuklar gerçekten çok başarılıydı. Başrolümüz öncesinde şoför olan, ardından çeşitli ticari işlere atılsa da kumar bağımlılığı nedeni ile elde avuçta neyi varsa savuran, biraz da sınıf atlama telaşı içinde olan bir kişidir Seong.
Tefecilere ve bankaya oldukça yüksek borcu vardır. Gerçekten de henüz ilk sahnelerde Seong’un hayata tutunmakta oldukça zorlandığını görebildik. İlk bölümde ne kadar çaresiz olduğunu bu oyuna katılmak zorunda olduğunu anlayan Seong platformun olduğu evrene gözleri bağlı, uyutularak götürüldü.
Başrol oyuncumuzu(Lee Jung-jae) her bölümde destekledim ama bir eleştirim şansına: hayat bu kadar şansı kaldırır mı? Bence hayır. Tercihlerine kızmış olsam da bana tahsilli adamın (Park Hae-soo) çabaları daha gerçekçi geldi. Çünkü oyunun sonunda onları nasıl bir şeyin beklediğinin bilerek bir strateji uyguluyor, bir çok izleyen bu adamı çok vicdansız buldu.
Gerilimi tadında bir diziydi, merak uyandıran dizileri severim. Her açıdan başarılı bulduğum bir dizi oldu. Senaryo ve kurgusuyla ilaç gibi geldi, ölümcül strateji konusunda türünün en iyisi diyebilirim. Bu kadar tutmuş olması; insan psikolojisi ve zaaflarının bu denli derinden ve ustalıkla işlenmiş olmasının sonucu olduğunu düşünüyorum.
Dizinin dünyada ki sisteme eleştirileri çok açık aslında kapitalizmin insana neler yaptırabileceğini açık açık anlatıyor. Dizi öyle ya da böyle, yeni bir biçimle de olsa, daha karmaşık bir sınıfsal çelişkiyi yansıtsa da, aslında bir gerçeği değiştirmiyor: En nihayetinde kapitalizm bu yeni biçimiyle de öldürüyor ve “Squid Game” en azından genel izleyene böyle bir bilincin verilmesinde önemli bir işlevi oldu.
Kostümler, oyunlar, fikir gayet izlenesi bir dizi çıkarmış ortaya. Son bölümde izleyiciye 2.sezonun çıkacağı mesajı verilmiş. Bakalım 2.sezon da oyuncularımızı neler bekliyor olacak. Hala izlememiş kimseler kalmışsa şayet kesinlikle tavsiye edilir.
İlginizi çekebilir : Kore dizileri neden bu kadar popüler?